Perioada optimă pentru recoltarea probelor biologice este dimineaţa între orele 7.00–11.00.
Recoltarea sângelui
- Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu modifica rezultatele unor analize ca nivelul glicemiei, colesterolului sau trigliceridelor.
- Există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniţie (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Consultaţi-vă medicul sau personalul laboratorului cu privire la condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.
- Există o serie de medicamente care vă pot modifica analizele medicale. Întrebaţi-vă medicul dacă trebuie să întrerupeţi medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicaţi personalului laboratorului ce fel de tratament urmaţi. De asemenea, există anumite teste (ex. testul de toleranţă la glucoză) care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente.
Recoltarea urinii
Recoltarea corectă a urinei şi transportul rapid către laboratorul unde va fi testată sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urină.
- Recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei. Acest recipient vă este asigurat gratuit de laboratorul nostru.
- Pentru urocultură recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg, numit urocultor. Urocultorul se obţine în mod obligatoriu de la laborator, pentru a garanta calitatea analizei. Transportul recipientului la laborator trebuie să se facă în mai puţin de 1 oră de la recoltare. Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar dacă infecţia urinară există. Din cauza eliminării intermitente a germenilor, se recomandă 3 recoltări (uroculturi) succesive. În cazul urmăririi eficienţei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repetă după 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.
Recoltarea materiilor fecale
Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare. Acestea se obţin de la sediul laboratorului.
- Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen se repetă la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziţi nu se elimină zilnic.
- Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesită recoltarea materiilor fecale fie în coprocultorul fără mediu de cultură, fie în coprocultorul cu mediu de cultură (atunci când materiile fecale nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare).
- Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie necesită o dietă specială prealabilă care vă va fi comunicată de medicul Dvs. sau de personalul laboratorului.
- Depistarea hemoragiilor oculte nu necesită restricţie alimentară.
Recoltarea exsudatului faringian
- Exsudatul faringian se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide, acestea ştergând agenţii patogeni de pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene.
- Evitaţi spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană, modificând rezultatul exsudatului faringian. Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate, exsudatul faringian se va recolta la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.
Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală
- Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.
- În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.
Pentru recoltarea altor produse biologice (secreţii purulente, secreţii otice, secreţii conjunctivale, etc.) precum şi pentru nelămuriri privitoare la pregătire vă rugăm să vă adresaţi personalului laboratorului.